czwartek, 31 października 2013

Pieprz


Choć pieprz nie jest już, tak jak to miało miejsce w średniowieczu, wyłącznie przyprawą królów i magnatów, nadal wzbudza bardzo duże zainteresowanie smakoszy. Jego upowszechnienie się wcale mu zresztą nie zaszkodziło, w kuchniach świata pieprz jest bowiem obecny nie z uwagi na swoją elitarność, ale dlatego, że potrafi uratować każdą potrawę wyostrzając jej smak i nadając jej wyrazistości. Warto zresztą zwrócić uwagę na to, że zalet pieprzu jest zdecydowanie więcej, a liczba jego rodzajów może przyprawić o zawrót głowy.
Ojczyzną pieprzu są te tereny, na których panuje klimat równikowy i zwrotnikowy, na uwagę zasługuje zaś i to, że na świecie wyróżnia się blisko 700 jego rodzajów. Wszystkie posiadają swoje oryginalne właściwości i znaczące rzesze zwolenników, gdybyśmy jednak mieli wskazać na rozwiązanie cieszące się największym powodzeniem w kuchni świata, z pewnością byłby to pieprz czarny. 
Ojczyzną pieprzu czarnego są Indie, jest on jednak uprawiany również w innych krajach, w których panuje klimat tropikalny. Dla jego hodowców kluczowe znaczenie mają owoce, to bowiem właśnie z nich produkuje się pieprz przyprawowy. Co ciekawe, to właśnie okres zbioru i stan owoców mają największy wpływ na to, jak smakować będzie pieprz. Klasyczny pieprz czarny powstaje zatem z wykorzystaniem owoców niedojrzałych, fermentowanych oraz suszonych, gdy zaś owoce będą bardziej dojrzałe – rezultatem starań hodowcy będzie łagodniejszy pieprz biały.
Wśród zalet pieprzu wskazuje się przede wszystkim na to, że pobudza on apetyt przyczyniając się jednocześnie do zwiększonego wydzielania soków trawiennych. Od niedawna zwraca się jednak uwagę i na to, że może być on pomocny również wówczas, gdy musimy stoczyć walkę z otyłością. Wśród zalet pieprzu wymienia się między innymi regulację pracy systemu trawiennego, usuwanie z organizmu resztek pokarmów oraz oczyszczanie ciała, lekarze zwracają zaś uwagę i na jego działanie moczopędne pozwalające osobom będącym na diecie pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz