środa, 23 października 2013

Przepis na bigos

Bigos niby takie proste danie a nie każdy wie jak go przyrządzić. Dziś przedstawię wam swój niezawodny przepis na bigos.

Składniki na bigos
- główka kapusty
- kapusta kiszona (można się obyć bez niej - to kwestia tego co lubimy. Ja zwykle jej nie daję ale co do zasady proporcję pół na pół)
- żeberka - najlepiej wędzone
- biała kiełbasa (może być zwykła)
- marchewka
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, kminek, czosnek, majeranek, suszona włoszczyzna

Przygotowanie bigosu
Kapustę szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tyle by zakryć żeberka i zaczynamy gotować. Jak woda się zagotuje zaczynamy dodawać kapustę. Nie przejmujcie się tym że cała kapusta nie zmieści się do garnka. Podczas gotowania zmniejszy swoją objętość - wtedy dosypiecie następną porcję. Gdy już cała kapusta jest w garnku dodajemy marchewkę, kiełbasę i resztę przypraw. Bigos gotujemy do czasu aż kapusta będzie miękka. Pamiętajcie bigos jest najsmaczniejszy na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz