Zupy

Przepis na zupę gulaszową

Zupa gulaszowa to bardzo pożywne danie, doskonale nadające się na chłodne, zimowe wieczory. Jej przygotowanie nie jest trudne: do podsmażonej cebuli dodajemy na patelni pokrojone w kostki mięso wołowe oraz przyprawiamy papryką i kminkiem. Całość należy dusić przez około 20 minut, a następnie zalać gorącą wodą. Po około 30 minutach gotowania dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory z puszki – można zastąpić je zwykłym przecierem pomidorowym. W wielu wariantach tego przepisu dodaje się także pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Na koniec należy gotować całość pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.



Doskonała zupa wołowa

Przygotowanie pysznej zupy wołowej nie wymaga od nas żadnych większych umiejętności czy wysiłku, a jest to równocześnie wspaniałe, pożywne danie. Potrzebna będzie nam przede wszystkim wołowina oraz boczek, które należy dokładnie pokroić i podsmażyć. Następnie gotować z pokrojonymi pomidorami z puszki przez około 40 minut, po czym dodać pokrojone, podsmażone warzywa. Doskonale sprawdza się tu cebula i czosnek, choć można dodać na przykład papryczki chilli. Ostatnim składnikiem jest czerwona fasola z puszki, którą po odsączeniu dodajemy na końcu, i razem z przyprawami gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut.



Zupa Pomidorowa

Oj tak moi mili zupa pomidorowa to jest to co lubię jeść gotować i podawać.
Składniki:
- woda:)
- przecier pomidorowy
- szponder+kurczak - może być i kostka rosołowa no ale co solidna podstawa to i zupa lepsza
- przyprawy
- marchew
- seler
- por
- pietruszka
- cebula


Wodę zagotowujemy, z mięsem, po pół godziny dodajemy warzywa i gotujemy. Potem dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Ja do pomidorówki lubię dać trochę rozmarynu i cukru. Smak przepyszny. Podaję z ryżem i śmietaną.



1 komentarz: