Dania główne

Pizza w 5 min, jak zrobić mąkę owsianą

Dziś przygotowałem wam coś tak wspaniałego, zdrowego a zarazem smacznego że nie da się tego słowami opisać zatem zapraszam do oglądania. Wspomnę wam tylko że pizze tą można przygotować ze zwykłej mąki pszennej a wersja z filmu jest dla osób które unikają glutenu lub po prostu wolą mąkę owsianą:). 
Składniki na ciasto:
- mąka - 100g
- jajko
- ok 30 ml mleka
- przyprawy - kto co lubi
Dodatki do pizzy : ja używam pomidorów koktajlowych, sera mozzarella, szynki, fajnie też dodać świeżej bazylii

Kaszotto

Dziś mam dla was coś naprawdę smacznego, coś co można wykonać w wielu wariacjach. Posiłek bogaty w białko i węglowodany, a jednocześnie o niskiej zawartości tłuszczu choć na to nie wygląda:)

Składniki:

- kasza gryczana 200g - 700 kcak ,węglowodany 130g, białko27g, tłuszcz 5g
- natural mix plony natury 100g -336 kcal, węglowodany 60g, białko13g, tłuszcz 2g
- łopatka wieprzowa 600g - 960 kcal, węglowodany 0g, białko124g, tłuszcz 51,6g
- przyprawy - sól, pieprz, suszone warzywa, musztarda, suszone grzyby, papryka ostra i słodka - kto co lubi

Mięso kroję na kawałki tak jak wyjdzie nie musi być ładnie, cebulę tak jak mięso nie ma znaczenia jak zależy kto co lubi. Mięso doprawiam i nacieram musztardą. W tym przepisie używam mięsa z łopatki bo akurat takie mi się trafiło ale bardzo często robię to danie z mięsa z uda kurczaka wtedy kaloryczność całego dania spada.


 Kaszę gotuję ok 10 min tak by była lekko niedogotowana - potem dogotuje się w sosie który powstanie z mięsa.


Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię nie używając tłuszczu, oczywiście można wcześniej je podsmażyć na oleju czy smalcu ale zwiększy to kaloryczność dania oraz ilość spożywanego tłuszczu. Mięso po wrzuceniu na patelnię przykrywam pokrywką i zmniejszam ogień do minimum. Czekam aż wytopi się tłuszcz z mięsa  po czym zwiększam ogień i podsmażam mięso. Do podsmażonego mięsa dodaje cebulę, gdy się zeszkli wsypuję resztę składników czyli suszone warzywa - może być oczywiście świeża marchewka- suszone grzyby liść laurowy, ziele angielskie. Mięso dusze do momentu aż zrobi się miękkie. 


Gdy mięso jest już miękkie dodaje do niego kasze którą wcześniej ugotowałem. Duszę pod przykryciem aż kasza wchłonie cały sos, potem wyłączam ogień pod patelnią i zostawiam pod przykryciem. I danie gotowe.

Całość ma ok 2000 kcal, 164g białka, 190 węglowodanów i tylko 58g tłuszczu. Używając innego bardziej chudego mięsa możemy uzyskać danie o dużo mniejszej zawartości tłuszczu. Jest to porcja którą spokojnie najedzą się 4 osoby.

Ziemniaki z sosem czosnkowym

Składniki:
- ziemniaki najlepiej duże
sos czosnkowy - jak go zrobić kliknij tu.
- cebula
- kiełbasa
- żółty ser

Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe nawet największym łamagą kuchennym się uda.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i oczywiście w osolonej wodzie. W czasie gdy ziemniaki się gotują kroimy drobno cebulę oraz kiełbasę w kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię przyprawiamy i podsmażamy. Do farszu można dodać pieczarki lub cokolwiek innego co będzie wam pasować ja akurat mam kiełbasę i z niej robię. Farsz przyprawiam słodką papryką, i pieprzem.




Gdy ziemniaki już się ugotują, odlewamy wodę i czekamy aż ziemniaki lekko przestygną. Gdy ziemniaki i farsz są już chłodne rozkrajmy je na pół dajemy trochę masła, nakładamy farsz i posypujemy delikatnie serem. Tak przygotowane ziemniaki można piec zapiec na blasze i podawać z sosem czosnkowym.
obiad

A to inna propozycja ziemniaki zapiekane zawinięte w folię aluminiową również podane z sosem czosnkowym. Smacznego.
ziemniak faszerowany

Tarta z mięsem

Tarta z mięsem jest bardzo prosta do przygotowania jak wszystkie dania z ciasta kruchego. Do przygotowania tarty z mięsem będziemy musieli zrobić ciasto na tartę. Przepis znajduje się na moim blogu - tutaj. Przepis który tam jest podany wymaga pewnej modyfikacji - mianowicie zamiast cukru dodać łyżeczkę soli. Ciasto na tartę mamy gotowe. 
Następny etap to przygotowanie nadzienia w moim wypadku będzie do gulasz wieprzowy. Przepis na gulasz również znajdziecie na blogu - tutaj. Możecie oczywiście zrobić gulasz według własnego przepisu lub zmodyfikować nieco ten. Ważne jest by sos był gesty bo później gdy będziemy kroić tartę nie powinna się rozpływać a tworzyć jednorodną konsystencję.
Gdy już wszystko mamy gotowe do formy wykładamy ciasto, na ciasto wlewamy gulasz. Teraz czas przygotować coś czym zagęścimy sos by po upieczeniu stanowił jedną całość. Ja wykorzystuje do tego jajko zmieszane ze śmietaną. Mieszam to z gulaszem i następnie nakrywam wszystko ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę aż ciasto zaczyna brązowieć.
Tarta z mięsem to wspaniały pomysł, można ją jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie przekąski lub po-prostu zamiast kanapki.




Gulasz wieprzowy

Świetne danie na każda okazję. Gulasz można przyrządzać na wiele sposobów i z praktycznie każdego mięsa. W dzisiejszej odsłonie przedstawię wam gulasz wieprzowy przygotowywany na pół wytrawnym winie. 

Składniki
  • mięso wieprzowe (jeżeli nie znacie się na mięsie wystarczy zapytać w sklepie o mięso na gulasz)
  • wino pół wytrawne
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyzna suszona lub marchewka, czosnek
  • maka
  • masło
Przygotowanie gulaszu wieprzowego

Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy to wszystko winem i wodą w proporcji pół na pół. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie.  Podczas duszenia w razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia delikatnie redukujemy wywar i zagęszczamy. Do zagęszczania używamy mąki smażonej na maśle. Gulasz świetnie smakuje podawany z kaszą i buraczkami.


Przepis na bigos

Bigos niby takie proste danie a nie każdy wie jak go przyrządzić. Dziś przedstawię wam swój niezawodny przepis na bigos.

Składniki na bigos
- główka kapusty
- kapusta kiszona (można się obyć bez niej - to kwestia tego co lubimy. Ja zwykle jej nie daję ale co do zasady proporcję pół na pół)
- żeberka - najlepiej wędzone
- biała kiełbasa (może być zwykła)
- marchewka
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz, kminek, czosnek, majeranek, suszona włoszczyzna

Przygotowanie bigosu
Kapustę szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tyle by zakryć żeberka i zaczynamy gotować. Jak woda się zagotuje zaczynamy dodawać kapustę. Nie przejmujcie się tym że cała kapusta nie zmieści się do garnka. Podczas gotowania zmniejszy swoją objętość - wtedy dosypiecie następną porcję. Gdy już cała kapusta jest w garnku dodajemy marchewkę, kiełbasę i resztę przypraw. Bigos gotujemy do czasu aż kapusta będzie miękka. Pamiętajcie bigos jest najsmaczniejszy na drugi dzień.


Pierogi z wątróbką

Dania z wątróbki należą niewątpliwie do najpopularniejszych podrobów na świecie. Do najłatwiejszych w przygotowaniu i zarazem najsmaczniejszych mogą być zaliczone pierożki z wątróbką, które będą doskonałą propozycją dla każdego prawdziwego smakosza. Przygotowanie farszu jest bardzo proste: do podsmażonej, drobno posiekanej cebuli dodajemy wątróbkę oraz pokrojone jabłka, które nadają naszym pierożkom wyjątkowego smaku. Po doprawieniu smażymy przez około 15 minut i drobno mielimy. Uformowane w cieście pierożki należy smażyć na głębokim oleju do momentu, aż uzyskają rumiany kolor. 




Pierogi ruskie


Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych potraw. Jest oczywiście masa przepisów i wariacji na ten temat - ja pokarze wam swój.

Na początek potrzebne nam jest ciasto na pierogi, pisałem o tym już w poprzednich wpisach - ciasto na pierogi.

Składniki na farsz:
- ser biały półtłusty lub tłusty
- ziemniaki gotowane
- cebula
- jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie farszu na pierogi ruskie zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Celowo nie pisałem ile potrzeba nam ziemniaków, a ile sera. Ja korzystam z następującej proporcji - jak ugotuje ziemniaki dziele je na trzy części i tyle ile ma jedna część daję białego sera. Cebulę kroję w kostkę i szklę na patelni. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, wyrabiam i do smaku dodaję sól i pieprz. Przy próbowaniu farszu na pierogi ruskie musimy czuć posmak pieprzu.
Pierogi podaję w zależności od dnia tygodnia albo z pod smażoną cebulą lub ze skwarkami z tłustego boczku lub słoniny i pod smażoną cebulą.




Przepis na grillowaną kaszankę


Kaszanka niewątpliwie należy do zdecydowanie najpopularniejszych podrobów w naszej części świata – jest ona przecież doskonale znana w samej tylko Polsce. Jeśli ktoś chciałby nieco urozmaicić sobie tę potrawę, to bez problemu może przygotować pyszną grillowaną kaszankę wzbogaconą i kilka dodatków. Na samym początku musimy pokroić kaszankę na plasterki, i układać na zmianę na folii aluminiowej razem ze składnikami takimi jak cebula, drobne plasterki jabłek czy słupki papryki. Po zawinięciu całości w folię, należy grillować przez około 30 minut. Danie to jest proste w przygotowaniu, a równocześnie doskonale nadaje się do podawania z różnymi sosami.




Przepis na gulasz z żołądków drobiowych

Przygotowanie tego dania zaczynamy od wyczyszczenia żołądków i ugotowaniu ich razem z przyprawami i czosnkiem. Następnie podsmażamy je na oliwie razem z pokrojoną cebulą, pieczarkami i papryką, podlewając wodą w której je gotowaliśmy. Po podsmażeniu całość powinna być duszona przez około 30 minut, a następnie doprawiona solą i papryką. Do całości dodajemy przecier pomidorowy, a następnie zagęszczamy ją zimnym wywarem z dodatkiem mąki. Gulasz można doprawiać na wiele różnych sposobów według własnego uznania – doskonałą propozycją jest tu gałka muszkatołowa. Całość doskonale smakuje podana na gorąco ze świeżym pieczywem.


Kotleciki serowe

Produkty

    - 400 gram mięsa mielonego najlepiej wieprzowego
    - 3 łyżki przyprawy do zup w płynie (maggi)
    - jajko
    - mała cebula
    - pieprz, sól do smaku
    - 3łyżki bułki tartej
    - 125 g mozzarelli w kulce
    - przyprawa do mięsa mielonego lub samodzielne przyprawienie
    - żółty ser - wg uznania

Przygotowanie


Mięso mielone szykujemy tak jak na mielone czyli jajko surowe wbijamy do mięsa, cebulę kroimy w kostkę lub trzemy na tarce i również do mięsa. Dodajemy magii i bułkę tartą. Mięso wyrabiamy czyli po prostu mieszamy składniki. Mozzarellę dzielimy na cztery porcje, podobnie mięso. Ser zawijamy w mięso posypujemy przyprawą do mięsa mielonego lub swoim własnym bukietem przypraw. Tak przygotowane kotlety gotujemy 30 minut w garnku do gotowania na parze lub w piekarniku. Gdy mięso już jest gotowe posypujemy startym żółtym serem i podajemy.


Dziś proponuje wam faszerowane cukinie z sosem beszamelowym. Potrzebne sa nam następujące składniki: 3 cukinie, 10 pieczarek, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 papryka, zioła prowansalski, papryczka chili, oliwa, ser (dowolny np mozzarella), mąka i masło w ilości takiej samej, mleko, gałka muszkatołowa, pieprz, 3 łyżki zalanej kubkiem wrzątku kaszki manny.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIACukinię wydrążamy, miąższ siekamy, a wydrążone cukinie odkładamy na razie na bok.. Czosnek miażdżymy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z miąższem. Obrane i pokrojone na plasterki pieczarki smażymy (ale nie za mocno) z obranym, posiekanym w kostkę pomidorem i papryką. Warzywa mieszamy i wsypujemy do nich kasze manną. Doprawiamy, pieprzem, ziołami i papryką chilli. Tak przygotowany farsz nakładamy na wydrążona cukinię.

Przygotowanie sosu beszamelowego

Powoli rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Bardzo ważne jest dokładne wymieszanie tak by nie było grudek. Następnie powoli dodajemy mleko, nie może być zimne.  Gdy już konsystencja będzie ok doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cukinie z farszem pokrywamy sosem oraz serem, ja używam mocareli ale nadaje się praktycznie każdy.. Piec ok 40 minut w 180st. Smacznego


Wątróbka drobiowa

Wiele osób boi się podrobów więc na początek coś łatwego. Będzie każdemu smakować jestem pewien.
Potrzebna nam będzie:
- Wątróbka drobiowa najlepiej kurza
- maka
- jajko
- cebula
- jabłko
- sól i pieprz

Cebulę kroimy na plasterki, jabłko w ćwiartki. Wątróbkę panierujemy w mące i jajku(można w samej mące też będzie świetna), nie przyprawiamy. Przyprawimy pod koniec smażenia bo będzie twarda. Cebule wrzucamy na patelnie razem z wątroba i jabłkiem, smażymy. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy.  Pamiętajcie by nie smażyć zbyt długo, smaczniejsza jest gdy smażymy krótko.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz