niedziela, 13 października 2013

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy to coś czym mogę zajadać się bez końca. Dziś mój sprawdzony przepis na suflet czekoladowy z papryczką jalapeno
Do przygotowania sufletu potrzebujemy:
2 jajka
50 g czekolady gorzkiej (dobrze jak jest wysokiej jakości - dużo kakao)
50 g czekolady mlecznej (każda dobra ale im lepsza tym lepiej najważniejsze by była to czekolada )
płaska łyżka cukru
pół papryczki jalapeno ewentualnie chili
25 g masła (musi być masło nie margaryna)

Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczamy - najlepiej się to robi w misce podgrzewanej w kąpieli wodnej. Gdy czekolada nam się rozpuszcza foremki do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy cukrem tak by poprzyklejał się do masła.
Gdy już czekolada nam się rozpuści mieszamy ją z masłem(25g). Papryczkę obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i bardzo drobno kroimy, na sam koniec można ją po rozgniatać. Rozbijamy jaja i oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Do żółtek dodajemy papryczkę, cukier(płaska łyżka) i czekoladę i pianę z białek - wszystko mieszamy. Przed dodaniem czekolady do masy mieszamy ją z łyżką piany z białek.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w foremkach wypełnionych do wysokości trzech czwartych, przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz