Podroby

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych

Przygotowanie tego dania zaczynamy od wyczyszczenia żołądków i ugotowaniu ich razem z przyprawami i czosnkiem. Następnie podsmażamy je na oliwie razem z pokrojoną cebulą, pieczarkami i papryką, podlewając wodą w której je gotowaliśmy. Po podsmażeniu całość powinna być duszona przez około 30 minut, a następnie doprawiona solą i papryką. Do całości dodajemy przecier pomidorowy, a następnie zagęszczamy ją zimnym wywarem z dodatkiem mąki. Gulasz można doprawiać na wiele różnych sposobów według własnego uznania – doskonałą propozycją jest tu gałka muszkatołowa. Całość doskonale smakuje podana na gorąco ze świeżym pieczywem.



Przepis na grillowaną kaszankę

Kaszanka niewątpliwie należy do zdecydowanie najpopularniejszych podrobów w naszej części świata – jest ona przecież doskonale znana w samej tylko Polsce. Jeśli ktoś chciałby nieco urozmaicić sobie tę potrawę, to bez problemu może przygotować pyszną grillowaną kaszankę wzbogaconą i kilka dodatków. Na samym początku musimy pokroić kaszankę na plasterki, i układać na zmianę na folii aluminiowej razem ze składnikami takimi jak cebula, drobne plasterki jabłek czy słupki papryki. Po zawinięciu całości w folię, należy grillować przez około 30 minut. Danie to jest proste w przygotowaniu, a równocześnie doskonale nadaje się do podawania z różnymi sosami.



Pierogi z wątróbką

Dania z wątróbki należą niewątpliwie do najpopularniejszych podrobów na świecie. Do najłatwiejszych w przygotowaniu i zarazem najsmaczniejszych mogą być zaliczone pierożki z wątróbką, które będą doskonałą propozycją dla każdego prawdziwego smakosza. Przygotowanie farszu jest bardzo proste: do podsmażonej, drobno posiekanej cebuli dodajemy wątróbkę oraz pokrojone jabłka, które nadają naszym pierożkom wyjątkowego smaku. Po doprawieniu smażymy przez około 15 minut i drobno mielimy. Uformowane w cieście pierożki należy smażyć na głębokim oleju do momentu, aż uzyskają rumiany kolor. 



Wątróbka drobiowa

Wiele osób boi się podrobów więc na początek coś łatwego. Będzie każdemu smakować jestem pewien.
Potrzebna nam będzie:
- Wątróbka drobiowa najlepiej kurza
- maka
- jajko
- cebula
- jabłko
- sól i pieprz

Cebulę kroimy na plasterki, jabłko w ćwiartki. Wątróbkę panierujemy w mące i jajku(można w samej mące też będzie świetna), nie przyprawiamy. Przyprawimy pod koniec smażenia bo będzie twarda. Cebule wrzucamy na patelnie razem z wątroba i jabłkiem, smażymy. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy.  Pamiętajcie by nie smażyć zbyt długo, smaczniejsza jest gdy smażymy krótko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz