niedziela, 24 listopada 2013

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Świetne danie na każda okazję. Gulasz można przyrządzać na wiele sposobów i z praktycznie każdego mięsa. W dzisiejszej odsłonie przedstawię wam gulasz wieprzowy przygotowywany na pół wytrawnym winie. 

Składniki

  • mięso wieprzowe (jeżeli nie znacie się na mięsie wystarczy zapytać w sklepie o mięso na gulasz)
  • wino pół wytrawne
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyzna suszona lub marchewka, czosnek
  • maka
  • masło
Przygotowanie gulaszu wieprzowego

Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy to wszystko winem i wodą w proporcji pół na pół. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie.  Podczas duszenia w razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia delikatnie redukujemy wywar i zagęszczamy. Do zagęszczania używamy mąki smażonej na maśle. Gulasz świetnie smakuje podawany z kaszą i buraczkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz