wtorek, 15 października 2013

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych potraw. Jest oczywiście masa przepisów i wariacji na ten temat - ja pokarze wam swój.

Na początek potrzebne nam jest ciasto na pierogi, pisałem o tym już w poprzednich wpisach - ciasto na pierogi.

Składniki na farsz:
- ser biały półtłusty lub tłusty
- ziemniaki gotowane
- cebula
- jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie farszu na pierogi ruskie zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Celowo nie pisałem ile potrzeba nam ziemniaków, a ile sera. Ja korzystam z następującej proporcji - jak ugotuje ziemniaki dziele je na trzy części i tyle ile ma jedna część daję białego sera. Cebulę kroję w kostkę i szklę na patelni. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, wyrabiam i do smaku dodaję sól i pieprz. Przy próbowaniu farszu na pierogi ruskie musimy czuć posmak pieprzu.
Pierogi podaję w zależności od dnia tygodnia albo z pod smażoną cebulą lub ze skwarkami z tłustego boczku lub słoniny i pod smażoną cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz