Na pewno każdy zgodzi się co do tego, że szarlotka jest jednym z najlepszych deserów na dosłownie każdą okazję.
Ciasto na szarlotkę
Potrzebujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki kwaśnej śmietany i dwa jajka.
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki
Sposób przygotowania
Przygotowanie jest bardzo łatwe: obieramy i kroimy jabłka, a następnie lekko podsmażamy z cukrem wanilinowym. Następnie przygotowujemy ciasto, również z dodatkiem cukru waniliowego, i odkładamy je na około godzinę do lodówki. Przygotowujemy pianę z białek 3 jaj, stopniowo dodając do niej pozostały cukier. Na wyjęte z lodówki ciasto nakładamy równomiernie jabłka, a całość pokrywamy przygotowaną pianą. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, a na koniec całość posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz