czwartek, 3 października 2013

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę to podstawa dobrej pizzy. Przekaże wam swój przepis który jest mam nadzieje jedyny w swoim rodzaju.

Składniki
  • dwie i pół szklanki mąki tortowej,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.
  • jedno jajko
  • łyżka bazylii i oregano

Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy w mleku zmieszanym z wodą, do tego dodajemy jajko i wlewamy tak przygotowany płyn do maki. Ciasto wyrabiamy dodając do niego oliwę i zioła. W razie konieczności dodajemy mąkę. Podane proporcje zwykle sa w sam raz. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę i pozwalamy mu wyrosnąć. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz