Ciasta i desery

Tarta z owocami i kremem

Przygotowania zaczynamy od wykonania ciasta na tartęPrzepis na ciasto na tartę znajdziecie tutaj.

Składniki kremu

- śmietan kremówka 200ml
- serek mascarpone 250g
- cukier puder 2 łyżki (może być więcej zależy jak słodkie ma być)

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dalej miksujemy. Jak już wszystko się połączy powinno być sztywne i wyglądać jak niżej.



Najbardziej lubię tartę w takim wydaniu z sezonowymi owocami takimi jak maliny, jagody i poziomki. Niestety sezon na nie się skończył. Do dyspozycji mamy jednak wiele innych. Ja dziś zaproponuje wam winogrona i mandarynki.  Wpierw tartę smarujemy kremem i na nie układamy owoce.





Ciasto na tartę

Tarta to jedno z najprostszych ciast. Można je podawać na wiele sposobów, na słodko, na słono, z mięsem, z kremem.. W tym wpisie dam wam niezawodny przepis na kruche ciasto czyli ciasto na tartę.

Składniki ciasta na tartę

300 gram maki
200 gram masła
dwa żółtka

Przygotowanie

Składniki mieszamy ze sobą wyrabiając na jednolita masę. Ciasto na tartę można przyprawić w zależności od tego z czym będzie podawana.  Jak robię tartę na słodko do ciasta dodaję ok 100 g cukru pudru, jeżeli robię tartę z mięsem często dodaję odrobinę rozmarynu. Gdy ciasto jest już gotowe wkładamy je do lodówki. Gdy zrobi się zimne i stężeje wykładamy je na blachę i pieczemy. Tartę należy piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumieni.



Ciasto na pierogi jest podstawowym ciastem w kuchni polskiej. Mój przepis można zmodyfikować poprzez rezygnację z jajka. Ciasto także będzie smaczne ale jest to tylko propozycja dla osób uczulonych, można je także zastąpić jajami przepiórczymi.

Składniki
- pół kilograma mąkki
- szklanka ciepłej wody
- jajko
- sól

Przygotowanie


Mąkę przesiewamy do miski. Woda powinna być bardzo ciepła, ale nie za bardzo, chodzi o to by jajko się nie ścięło. Wodę mieszamy z jajkiem i wlewamy do miski z mąką, dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto należy długo wyrabiać. Powinno być elastyczne inie kleić się do rąk. W kolejnych postach będę pisał o farszach do pierogów



Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy to coś czym mogę zajadać się bez końca. Dziś mój sprawdzony przepis na suflet czekoladowy z papryczką jalapeno
Do przygotowania sufletu potrzebujemy:
2 jajka
50 g czekolady gorzkiej (dobrze jak jest wysokiej jakości - dużo kakao)
50 g czekolady mlecznej (każda dobra ale im lepsza tym lepiej najważniejsze by była to czekolada )
płaska łyżka cukru
pół papryczki jalapeno ewentualnie chili
25 g masła (musi być masło nie margaryna)

Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczamy - najlepiej się to robi w misce podgrzewanej w kąpieli wodnej. Gdy czekolada nam się rozpuszcza foremki do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy cukrem tak by poprzyklejał się do masła.
Gdy już czekolada nam się rozpuści mieszamy ją z masłem(25g). Papryczkę obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i bardzo drobno kroimy, na sam koniec można ją po rozgniatać. Rozbijamy jaja i oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Do żółtek dodajemy papryczkę, cukier(płaska łyżka) i czekoladę i pianę z białek - wszystko mieszamy. Przed dodaniem czekolady do masy mieszamy ją z łyżką piany z białek.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w foremkach wypełnionych do wysokości trzech czwartych, przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.




Przepis na tradycyjny sernik

Sernik należy do najpopularniejszych oraz najbardziej tradycyjnych wypieków w naszym kraju. Występuje on w wielu odmianach, ale na początku spróbujmy przygotować tę najbardziej podstawową z nich. Przygotowanie masy zaczynamy od oddzielenia żółtek jaj i białek – białka ubijamy na pianę, a żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy twaróg i pianę, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy ciastem tortownicę i układamy na niej przygotowaną masę, a następnie pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Jest to prosty i łatwy w przygotowaniu deser dla każdego z nas, który zawsze zachwyca swoim wspaniałym smakiem!



Przepis na szarlotkę

Na pewno każdy zgodzi się co do tego, że szarlotka jest jednym z najlepszych deserów na dosłownie każdą okazję.


Ciasto na szarlotkę
Potrzebujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, cukier waniliowy,  2 łyżki kwaśnej śmietany i dwa jajka. 
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki

Sposób przygotowania

Przygotowanie jest bardzo łatwe: obieramy i kroimy jabłka, a następnie lekko podsmażamy z cukrem wanilinowym. Następnie przygotowujemy ciasto, również z dodatkiem cukru waniliowego, i odkładamy je na około godzinę do lodówki. Przygotowujemy pianę z białek 3 jaj, stopniowo dodając do niej pozostały cukier. Na wyjęte z lodówki ciasto nakładamy równomiernie jabłka, a całość pokrywamy przygotowaną pianą. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, a na koniec całość posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z lodami.



Szybki makowiec dla każdego

Makowiec może być doskonałym ciastem na dosłownie każdą okazję, a z pomocą naszego przepisu przygotujesz go w ciągu kilkunastu minut. Wystarczy tylko zmiksować masę makową razem ze zmielonymi wcześniej migdałami, powoli dodając 2 jajka. Po dodaniu wszystkich jajek dorzucamy kolejne składniki: rodzynki, orzechy, morele albo skórkę pomarańczy – wszystko według naszego uznania. Do przygotowanej wcześniej tortownicy wkładamy całą uzyskaną w taki sposób masę i pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu warto zostawić ciasto na noc aby mogło się wysuszyć – przygotowanie całej masy zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt może zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy.



Ciasto na Pizzę

Ciasto na pizzę to podstawa dobrej pizzy. Przekaże wam swój przepis który jest mam nadzieje jedyny w swoim rodzaju.

Składniki
  • dwie i pół szklanki mąki tortowej,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.
  • jedno jajko
  • łyżka bazylii i oregano

Przygotowanie
Drożdże rozrabiamy w mleku zmieszanym z wodą, do tego dodajemy jajko i wlewamy tak przygotowany płyn do maki. Ciasto wyrabiamy dodając do niego oliwę i zioła. W razie konieczności dodajemy mąkę. Podane proporcje zwykle sa w sam raz. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę i pozwalamy mu wyrosnąć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz