wtorek, 12 listopada 2013

Chili

Chili

Jeszcze kilkanaście lat temu podchodziliśmy z pewną ostrożnością do papryczki chili używanej jako przyprawa w krajowej kuchni. Owszem, nie mogliśmy utrzymywać, że nie odpowiada nam jej ostry smak, obawialiśmy się jednak, że to co smaczne nie zawsze jest zdrowe. Naszą niewiedzę uzupełniały stereotypy, przez długi okres papryczki chili cieszyły się więc złą sławą. Dziś wiemy jednak, że jest to sława niezasłużona, ostre przyprawy mogą bowiem nie tylko poprawić smak potraw, ale również utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji.
 O dodawaniu papryczki chili do potraw powinny pomyśleć przede wszystkim te osoby, które zmagają się z problemem nadwagi. Oczywiście, ostry smak kolejnych posiłków nie zastąpi ćwiczeń fizycznych i nie przyczyni się do tego, że nagle wygaśnie nasza zgubna miłość do słodyczy. Nie ulega jednak wątpliwości, że papryczki chili przyspieszają tempo, w jakim odbywa się przemiana materii, a tym samym sprawiają, że spalanie zbędnych kalorii odbywa się znacznie szybciej niż ma to miejsce wówczas, gdy unikamy ostrej przyprawy. Nie tylko nadwaga może nas jednak skłaniać do tego, aby sięgać po papryczki chili, badania naukowe potwierdzają bowiem, że przyprawa ułatwia proces oczyszczania górnych dróg oddechowych, wzbogaca organizm o niezbędne mu witaminy, a nawet sprawia, że cieszymy się uczuciem orzeźwienia, przyczynia się bowiem do bardziej intensywnego pocenia się organizmu. Papryczki chili są również zalecane w profilaktyce antynowotworowej, nie szkodząc przy tym również pacjentom zmagającym się z problemami kardiologicznymi i problemem zbyt wysokiego cholesterolu.
W zależności od naszych upodobań w kuchni możemy stosować zarówno świeże, jak i suszone papryczki chili. Te ostatnie są zalecane zwłaszcza osobom, które nie są jeszcze pewne tego, czy ostra kuchnia przypadnie im do gustu, w postaci proszku bardzo długo zachowują bowiem nie tylko swój smak i aromat, ale również właściwości odżywcze. Wśród potraw, które nie mogą obyć się bez tej przyprawy wymienia się przede wszystkim te, które pojawiają się w kuchniach orientalnych, warto jednak zwrócić uwagę na to, że papryczki chili możemy wykorzystywać z powodzeniem przyprawiając w ten sposób drób, potrawy z mięsa wieprzowego, a nawet ryż i kaszę. Początkowo warto serwować niewielkie jej ilości, nasze podniebienie musi bowiem przyzwyczaić się do ostrego smaku przyprawy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz