wtorek, 1 października 2013

Faszerowana cukinia z sosem beszamelowym

Dziś proponuje wam faszerowane cukinie z sosem beszamelowym. Potrzebne sa nam następujące składniki: 3 cukinie, 10 pieczarek, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 papryka, zioła prowansalski, papryczka chili, oliwa, ser (dowolny np mozzarella), mąka i masło w ilości takiej samej, mleko, gałka muszkatołowa, pieprz, 3 łyżki zalanej kubkiem wrzątku kaszki manny.

Sposób przyrządzeniaCukinię wydrążamy, miąższ siekamy, a wydrążone cukinie odkładamy na razie na bok.. Czosnek miażdżymy, cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z miąższem. Obrane i pokrojone na plasterki pieczarki smażymy (ale nie za mocno) z obranym, posiekanym w kostkę pomidorem i papryką. Warzywa mieszamy i wsypujemy do nich kasze manną. Doprawiamy, pieprzem, ziołami i papryką chilli. Tak przygotowany farsz nakładamy na wydrążona cukinię.

Przygotowanie sosu beszamelowego

Powoli rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Bardzo ważne jest dokładne wymieszanie tak by nie było grudek. Następnie powoli dodajemy mleko, nie może być zimne.  Gdy już konsystencja będzie ok doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cukinie z farszem pokrywamy sosem oraz serem, ja używam mocareli ale nadaje się praktycznie każdy.. Piec ok 40 minut w 180st. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz