Przekąski

Owsiane myszki

Dziś pokaże wam bardzo fajny przepis na zdrowe i niskokaloryczne myszki. Jest to idealne danie dla osób które uważają na to co jedzą, zależy im na jakości spożywanych pokarmów jak i na smaku. Jeżeli chodzi o kcal i makroskładniki to są następujące (wartości podaje dla porcji jak poniżej) - kcal - 420, węglowodany - 70, tłuszcz - 20, białko - 26. Jeżeli zależy wam na większej ilości białka można dodać do ciasta odżywkę białkową:)

Składniki:
100g - płatki owsiane
2 - jajka
100ml mleka
przyprawy do smaku (ja daje ketchup, czosnek, sól, pieprz - wszystko zależy od was równie dobrze można dać kakao czy cukier. W przypadku sportowców super smakuje z dodatkiem białka np czekoladowego)

Bierzemy 100g płatków owsianych i mielimy je blenderem po zmieleniu powinny wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu

Gdy płatki mamy już zmielone dodajemy jajka mleko oraz przyprawy i mieszamy

Ja dodałem jeszcze ketchup, czosnek wyciśnięty przez wyciskacz i trochę bazylii. Następnie wszystko mieszamy. Po wymieszaniu powinno wyglądać mniej więcej tak:
Następnie wkładamy ciasto do tostera i pieczemy kilka minut - moje piekły się ok 5 minut. Czas zależy od tostera i jego siły grzania.
Gotowe wyglądają tak jak nasz toster. Dzisiejsze wydanie jest idealne dla dzieci. Zdrowe, pyszne a zarazem atrakcyjne:)
Życzę smacznego:)


Tarta z mięsem

Tarta z mięsem jest bardzo prosta do przygotowania jak wszystkie dania z ciasta kruchego. Do przygotowania tarty z mięsem będziemy musieli zrobić ciasto na tartę. Przepis znajduje się na moim blogu - tutaj. Przepis który tam jest podany wymaga pewnej modyfikacji - mianowicie zamiast cukru dodać łyżeczkę soli. Ciasto na tartę mamy gotowe. 
Następny etap to przygotowanie nadzienia w moim wypadku będzie do gulasz wieprzowy. Przepis na gulasz również znajdziecie na blogu - tutaj. Możecie oczywiście zrobić gulasz według własnego przepisu lub zmodyfikować nieco ten. Ważne jest by sos był gesty bo później gdy będziemy kroić tartę nie powinna się rozpływać a tworzyć jednorodną konsystencję.
Gdy już wszystko mamy gotowe do formy wykładamy ciasto, na ciasto wlewamy gulasz. Teraz czas przygotować coś czym zagęścimy sos by po upieczeniu stanowił jedną całość. Ja wykorzystuje do tego jajko zmieszane ze śmietaną. Mieszam to z gulaszem i następnie nakrywam wszystko ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę aż ciasto zaczyna brązowieć.
Tarta z mięsem to wspaniały pomysł, można ją jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie przekąski lub po-prostu zamiast kanapki.





Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Przepis na twarożek jest banalny i każdy wie jak go zrobić. Potrzebne nam będzie ser biały półtłusty, rzodkiewka, szczypiorek, sól pieprz i oczywiście śmietana, ja używam 18%.


Ser biały wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę wedle uznania. Wszystko mieszamy dodając sól i pieprz do smaku. Na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek i startą na grubych oczkach rzodkiewkę.


Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką to wspaniała propozycja na śniadanie lub kolację. Jest toteż bardzo dobra przekąska.



Śledzie w oliwie

Takiego przepisu na śledzie nie znacie jeszcze. Będziecie zadziwieni ich smakiem i trwałością. Mogą leżeć bardzo długo. U mnie najdłużej przeleżały kilka miesięcy, a potem je zjadłem. Robiłem je masowo około 20 kg hehe. Lubię je bardzo. Poniżej przepis na śledzie w oliwie ale porcja nieco mniejsza :).

2 paczki śledzi typu Matjas pokroić na kawałki o długości ok. 2 do 3 cm.
3 pokrojone w plasterki cebule zalać w rondelku 1/4 szklanki octu zmieszanego
z 1/5 szklanki wody ( cebule nie muszą być całkowicie pokryte płynem ). Dodać
2 listki laurowe i 3 do 5 ziarenek ziela angielskiego i tyle samo pierzu. Zagotować. Płyn odlać.
W szklanym naczyniu przekładać warstwami cebulkę  z przyprawami i śledzie.
Dolną i górna warstwę powinna zająć cebulka.
Zalać oliwą z oliwek (może być też olej słonecznikowy czy rzepakowy) tak by przykryła całość potrawy
Po skonsumowaniu śledzi pozostałą oliwę można ponownie wykorzystać do kolejnej partii śledzi.






Przepis na domowy pasztet

Jeśli komuś marzy się wspaniały smak domowego pasztetu, to przygotowanie takiego dania nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko przygotować karkówkę i gotować ją przez 50 minut z dodatkiem ziół i przypraw. Następnie zmielić mięso razem z podsmażoną na oliwie cebulą, i po dodaniu ugotowanych bułek oraz jajek mieszać, aż powstanie jednolita masa. Całość powinna trafić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na około godzinę. Po wyjęciu otrzymamy wspaniały, aromatyczny pasztet który będzie w stanie zachwycić nawet największych miłośników tego typu wyrobów!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz